ARIES Transilvania logo
  • Home
  • Ştiri
  • Clujul a făcut primul pas în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării

Clujul a făcut primul pas în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării

Peste 330 de participanți, 50 de speakeri din 15 țări, 100 de întâlniri matchmaking și patru proiecte menite să transforme Clujul în Capitala Europeană a Inovării. Este bilanțul primei ediții a Conferinței Internaționale a Clusterelor , în urma căreia s-au pus bazele Clusterului de Industrii Creative din Transilvania de Nord și unor parteneriate menite să creeze centre de consultanţă pentru atragerea de fonduri destinate dezvoltării sectorului agroindustrial, precum și tehnologii și materiale noi care să înlocuiască lemnul în construcția „mobilierului viitorului”.

„S-a vorbit mult despre inovare în ultimii ani, însă, în majoritatea cazurilor, ideile au rămas la stadiu de proiect. Tocmai de aceea, ne-am stabilit ca target, la prima ediţie a Conferinţei Internaţionale a Clusterelor, să venim cu câteva iniţiative concrete în domeniul inovării deschise, lucru care s-a şi întâmplat. Am avut ocazia să învăţăm de la cei mai buni specialişti în domeniu cum se aplică inovarea deschisă şi, cel mai important, de ce a venit momentul să depăşim nivelul unui singur cluster şi să trecem la cel următor, de ecosistem, pentru a putea inova cu adevărat”, a explicat Ciprian Morcan, reprezentantul Consorțiului Clusterelor din Transilvania de Nord și unul dintre organizatorii evenimentului.

În cadrul workshopului de industrii creative, organizat de clusterul iTech Transilvania, s-au pus bazele creării unui cluster în domeniu, printr-un acord de colaborare care urmează a fi parafat în perioada următotare. Tot în acest sens, preşedintele Alianţei Industriilor Creative din Europa, Rasmus Wiinstedt Tscherning, a invitat oraşul să devină gazda unei ediţii a Creative Business Cup (CBC). CBC este un eveniment anual care pune faţă în faţă start-up-uri din domenii creative cu investitori şi companii mari din domeniu, iar finala se desfăşoară la Copenhaga.

AgroTransilvania Cluster a pus bazele unui proiect în colaborare cu Academia Română şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, parte a programului Horizon 2020, prin care se va crea, la Cluj, un centru de informare şi transfer tehnologic, iar alte două vor fi inaugurate în Franţa şi Germania. Prin aceste centre, entităţile interesate vor putea afla toate informaţiile despre accesarea fondurilor necesare pentru investiţii în domeniul agriculturii, deschizând, astfel, calea spre dezvoltarea miciilor şi marilor fermieri.

Clusterul Mobilier Transilvan a stabilit un parteneriat cu două clustere din Ungaria pentru un schimb de tehnologii şi know-how, care se va concretiza în perioada 19-22 septembrie, când o delegație din Cluj va vizita orașele Szeged, Pecs și Sopron. Parteneriatul va contribui la implementarea proiectului “Cluster Mobilier Transilvan – cluster inovativ de interes european” în perioada august 2016 – decembrie 2020. Proiectul susține crearea unui „mobilier al viitorului”, în care masa lemnoasă să fie parțial înlocuită cu alte materiale dezvoltate în laborator, mai durabile şi cu un impact redus asupra mediului înconjurător.

Transylvania Energy Cluster va aplica, împreună cu DBFZ Deutsches Biomasseforschungszentrum GMBH, (Leipzig, Germania), la apelul deschis în cadrul programului Horizon 2020 pentru eficienţă energetică: EE 13 Cost reduction of nearly zero energy buildings. Statele membre ale Uniunii Europene şi-au luat angajamentul ca, până la finalul anului 2020 (2018 pentru clădirile publice), toate noile clădiri să primească certificare NZEB, cu un consum de energie aproape de zero.

Invitat special al conferinţei, Markku Markkula, preşedintele Comitetului European al Regiunilor, l-a invitat pe primarul Emil Boc la al 7-lea Summit al regiunilor și orașelor, care va avea loc în zilele de 8 și 9 iulie, la Bratislava.

Prima ediţie a Conferinţei Internaţionale a Clusterelor s-a desfăşurat în perioada 23-24 iunie și a fost organizată de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord, care include șase clustere importante: Cluster Mobilier Transilvan, AgroTransilvania Cluster, iTech Transilvania Cluster, TREC – Clusterul de Energie din Transilvania, Cluster Gusturi Transilvane şi Clusterul LifeStyle din Transilvania.

Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord reprezintă peste 260 de entități din domeniul economic, cercetare și inovare și domeniul administrației publice. Companiile reprezentate de aceste clustere au peste 18.000 de angajați și o cifră de afaceri cumulată de peste 1,3 miliarde de euro.

Trackback from your site.