Cluj Innovation Camp 2018: Un tur de forță pentru inovare inter-sectorială în Transilvania

ARIES Transilvania, clusterul iTech Transilvania în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca a organizat cea de-a doua ediție a evenimentului internațional Cluj Innovation Camp dedicat dezvoltării inovării cros-sectoriale în zona Transilvaniei.
Derulat în perioada 27 – 28 octombrie 2018 în Cluj- Napoca la Liberty Technology Park, evenimentul a reunit peste 50 de experți provenind din 10 țări și din diferite sectoare economice. Temele majore puse în dezbatere au fost educația în era digitală, co-crearea unui ecosistem inovativ de impact pentru Transilvania și manifestul Clujului pentru inovare. Gazda de onoare a evenimentului și invitat special la prezentare soluțiilor rezultate a fost dl. Emil Boc – primarul Municipiului Cluj-Napoca.
Formatul de lucru din cadrul Cluj Innovation Camp 2018 a fost unul agil, de co-creare a soluțiilor cu un focus pe o temă dată. Provocarea a fost una majoră deoarece procesul face parte din stabilirea strategiei locale de dezvoltare a unui ecosistem inovativ până în 2030.
În acest sens, evenimentul a fost onorat de prezența unor personalități cu experiență vastă în domeniile țintă precum dl. Bror Salmelin – fost Consultant al Comisiei Europene pentru Tehnologie și Inovare, dl. Daniel Funeriu – fost ministru al educației, dl. Karl McFaul – Consilier al Comisiei Europene – Future Navigators. Responsabilii celor trei provocări dezbătute au fost implicați activ în emiterea de soluții și planuri de acțiune.
Tema viitorului educatiei în comunitatea clujeană, tinând cont de nevoile locurilor de munca ale viitorului a fost preluată de către dna. Emilia Botezan – Director al Biroului de Investiții și Relații Internaționale al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Echipa sa a beneficiat de experiența reprezentanților de top din cadrul facultăților de elită din oraș, ai inspectoratului școlar și rețelei euorpene Living Labs și ai centrelor locale culturale și educative.
Tema co-crearea unui ecosistem inovativ de impact pentru Transilvania a fost coordonată și asumată de către Karl McFaul în echipa căruia au fost implicați directori ale clusterelor locale, directori departamentelor economice ale univesitășilor de elită din municipiu, antreprenori, experți în marketing, branding, organizare evenimente și experți în domeniul IT.
Subiectul realizării manifestului Clujean pentru inovare a fost asumat de către Voicu Oprean – Președinte ARIES Transilvania și Bianca Muntean – Director Executiv ARIES Transilvania, deținătoare a Premiului Pentru Inovație 2018 – secțiunea dezvoltare colaborări și cooperări inter-regionale și inter-sectoriale. Echipa lor de lucru a reunit experți renumiți pe plan European din domeniul inovării, cercetării, tehnologiei informației și educației, alături de reprezentanții de top ai clusterelor de energie și IT din regiune.
Facilitatorii celor 3 grupuri de lucru au fost Ștefan Teșianu – Director Executiv Centrul Cultural Clujean, dl. Karl McFaul – Consilier al Comisiei Europene și Emiliya Hubavenska – Specialist Comunicare, Biroul European de Sprijin pentru Azil.
Soluțiile propuse de cei peste 50 de participanți din România, Finlanda, Franța, Olanda, Ungaria, Bulgaria, Suedia, Spani, Republica Moldova si SUA vor fi regrupate sub forma unor proiecte concrete ce se vor prototipa în următoarele 6 săptămâni. Rezultatul scontat este ca în decurs de 6 luni să se dea curs acestor proiecte în forma practică și să servească la fundamentarea strategii de inovare pentru Cluj-Napoca până în 2030.
Trackback from your site.